7 hälsotips du MÅSTE följa när du har mycket på jobbet

Har du mycket att göra på jobbet? Du vet väl om att träning, kost och tillräckligt med sömn gör dig mer produktiv? Här kommer 7 hälsotips du MÅSTE följa om du vill hålla i längden.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Träning

När vi har mycket att göra på jobbet är det inte ovanligt att både träningen och kosten blir lidande. Vi prioriterar bort träningen och glömmer att planera maten. Tyvärr leder det här beteendet till att vi blir mindre produktiva på jobbet och stressen och ohälsan kommer som ett brev på posten.

7 hälsotips du hinner att göra när du har mycket på jobbet:

  1. Ta med matlåda till jobbet: När du behöver ta en kort lunch är det mer tidseffektivt att gå till personalköket och värma på en matlåda. Fördelen är också att du vet vad du får i dig. Ha för vana att laga en extra portion när du lagar middag och lägg upp i en matlåda innan ni äter upp all mat. Om portionen känns liten fyller du enkelt ut en halv matlåda med frysta gröna ärtor, en morot eller en förpackning körsbärstomater. Grytor, lasagne och soppor är godare som matlåda än exempelvis panerad fisk eller en köttbit.

  2. Ät regelbundet för jämnare energinivå: När du har mycket på jobbet och hjärnan behöver vara effektiv behöver du tänka på att ha en jämn blodsocker- och energinivå. Planera in lättillgängliga mellanmål. Enkelt att ta med i väskan är frukt och nötter. Variera gärna mellan olika sorter. Tips är också att ha en fil eller yoghurt i jobbkylen som du enkelt kan hälla upp i en skål tillsammans med müsli eller direkt i ett glas.

  3. Ta regelbundna pauser: När du äter din lunch eller mellanmål - passa på att ta en kort paus och byt miljö. Hjärnan blir mer effektiv om den får vila från en arbetsuppgift i 10-15 minuter. Ta även gärna en kort promenad någon gång mitt på dagen för att öka syresättningen till hjärnan och få det viktiga dagsljuset som behövs för att vi ska må bra. 

  4. Träna!: Träningen är ofta det första vi skippar när vi har mycket att göra. Men faktum är att träning gör oss mer produktiva så att ta bort träningen för att man inte hinner är inte helt lyckat. Regelbunden träning sänker dessutom stresshormoner i kroppen vilket gör att vi hanterar korta deadlines bättre. 

  5. Kör korta träningspass: Fokusera på korta pass minst 2-3 gånger per vecka. Träningspassen behöver inte vara längre än 20-30 minuter. Värm upp 10 minuter och se sedan till att hålla uppe pulsen rejält under 10-20 minuter. Du kommer garanterat bli trött och få riktigt bra resultat.

  6. Gör regelbunden pausgympa under arbetsdagen: Pausgympa på 2-3 minuter motverkar ont i nacke, axlar och rygg. Satsa på en kort pausgymnastik på förmiddagen och en på eftermiddagen. Till det får du gärna variera mellan sittande, stående och gående under arbetsdagen. Forskning visar att stress på arbetet ökar risken för värk i ländrygg och nacke-skuldror. Genom att syresätta musklerna kan du därför motverka effekterna av en stressig period.

  7. Sov ordentligt: Det är under natten både hjärnan och kroppen får chans att återhämta sig. Lägg dig samma tid varje kväll och varva ner 1-2 timmar innan läggdags utan ljus från TV, mobil eller surfplattor. Ta istället ett bad, läs en bok eller gör en kort yogasekvens.

Läs även: Träna yoga online

På väg tillbaka efter skador? Kolla inn vårt utbud innan sjukgymnastik.