Gruppträningspasset som gör dig stark från grunden - SHAPE!

Ny i gymdjungeln eller bara sugen på att testa något nytt? Då är Shape ett utomordentligt pass för dig. Förutom att du blir starkare är det skadeförebyggande träning som lär dig rätt teknik från början och utmanar din balans, rörlighet och stabilitet.
Rebecca Hammel
Pass
Träning

Vi har alla varit nybörjare i gymmet någon gång i livet. Kanske sneglat lite på hantlarna för att sedan rycka i någon maskin som vi inte riktigt vet vad den tränar och därefter tänkt ”det här var inget för mig” eller ”jag behöver hjälp”. Förhoppningsvis tänker just du ”jag behöver hjälp” och då finns ett utmärkt sätt att komma igång och bli starkare samtidigt som du lär dig rätt teknik från början...

Bli stark med Shape

Träna upp din styrka, flexibilitet och balans med Shape.

Gruppträning!

Givetvis är även personlig träning (PT) ett bra alternativ men alla har inte möjlighet till det och då är gruppträningen ett utmärkt alternativ.

 Att träna i grupp skulle jag våga säga passar ALLA men långt ifrån alla vågar testa. Det är synd. För oavsett vad du har för mål, förkunskaper eller ambition så finns något som passar dig.


Jag går på Shape varje vecka för att minska risken för skador och säkerställa att jag får min rörlighet- och balansträning gjord. Jag är triathlet och det är otroligt viktigt för mig med god stabilitet och rörlighet för att inte skada mig. Dessutom blir jag starkt på köpet och att träna i grupp är mycket roligare än att göra det ensam i gymmet” – Lotta Alexandersson


I denna artikel vill jag, Rebecca Hammel, slå ett slag för Shape, det ultimata passet för dig som vill bygga styrka från grunden.  HUR GÅR ETT SHAPE-PASS TILL?

Passet kan variera i längd men är antingen 30, 45 eller 60 minuter långt och innehåller alltid uppvärmning. Instruktören har själv satt ihop passet så det kan se lite olika ut beroende på vart du går, men det ska alltid innehålla inslag av styrka, rörlighet, stabilitet och balans.

Deltagarna plockar fram sin utrustning och ställer sig på en utvald plats i gruppträningssalen. Vanliga redskap under ett Shape-pass är en steplåda, matta, stång, gummiband och hantlar. I vissa fall även viktplattor. Vanligen startar passet med en uppvärmningsdel och går sedan vidare in i rörlighets- och balansmomenteten. Lite beroende på instruktörens upplägg kommer sedan en del med mer fokus på styrka, men ibland kan den delen vara inbakad i balansmomenten.

Instruktören ger oftast olika alternativ på en och samma övning i syfte att kunna variera svårighetsgraden. Kom ihåg att det också är okej att inte använda några vikter alls, om man inte vill. Kroppsvikt kan räcka otroligt långt när det handlar om att bli starkare. Under passet tränar du hela kroppen så efteråt är du skönt trött i alla muskler. 


Jag älskar SHAPE. Haft mycket problem med mina fötter och den här typen av träning hjälper verkligen mig. Lite synd bara att det verkar vara främst tjejer som hittat hit, det här passet är verkligen bra även för killar. Oavsett om man gillar att lyfta tungt i gymmet eller konditionsträna.” - Erik Forslid


Den absolut främsta fördelen med Shape är att den har fokus på balans, rörlighet, stabilitet och styrka. Fyra viktiga grundstenar för alla, oavsett vilken typ av träning man annars brukar utföra. God balans och stabilitet minskar risken för skador och får dig att prestera bättre i allt annat du tar dig för. Det ger en bra grund att bygga din råstyrka på. Du behöver heller inte ha några förkunskaper utan får alla redskap och instruktioner som krävs på plats. Det viktigaste är att bara våga sig in i salen och prova.

Glöm heller inte att om ett Shape-pass inte föll dig i smaken finns det flera andra att prova. Passen ser olika ut beroende på instruktör så testa dig fram tills du hittar någon du tycker om. Vill du ha fler förslag på klasser som gör dig starkare så hittar du det här


”Jag tycker inte om att träna ute i gymmet eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska göra. När jag går på Shape känner jag mig tryggare, vet vad jag ska göra och att jag utför övningarna rätt. Det är ofta bra musik också vilket är peppande.” – Charlotte Pehrsson