Lyft mer i marklyft med yoga

Forskning visar att yoga gör dig starkare - men kan du lyfta mer i marklyft med hjälp av yoga? Svar: ja!
SATS
Pass
Träning

1. Yoga gör dig starkare

Yogan har en egen yoga-armhävning, Chaturanga, som utförs över 50 gånger under ett Ashtanga-pass. Benens balans, koordination och styrka utmanas genom de många krigarpositionerna och armarna bokstavligt talat skakar om du står tillräckligt länge i Nedåtgående hunden. Det är inte konstigt att forskningen är entydig om att du blir starkare av vissa former av yoga (1).

Om du uteslutande vill öka muskelvolymen är ren styrketräning det mest effektiva, men de som styrketränar har allt att vinna på att även utföra yoga. Yoga förbereder din kropp för annan styrketräning och förbättrar tekniken. 

2. Yoga gynnar närvaro och korrekt teknik

Yoga handlar om att observera förändringar – både mentala och fysiska. Till exempel övar du på att lägga märke till de små, onödiga spänningarna i kroppen. Det ökar i sin tur precision när de olika muskelgrupperna aktiveras.

Närvaro gynnar därmed avsiktliga rörelser. Du blir med andra ord bättre på att finjustera ledernas ställning i förhållande till varandra. Det leder till bättre teknik och större kraft för varje enskild muskelgrupp.

3. Flexibilitet – minskar risken för skador

Många tror att den egna träningsregimen är effektiv, men det är överraskande hur till synes starka och spänstiga atleter saknar grundläggande rörlighet. Det är direkt farligt – kroppen är stel, skev och mycket utsatt för skador.

Forskning visar att yoga leder till förbättrad flexibilitet (2). En mjukare kropp kan minska ryggbesvär och andra led- och muskelsmärtor avsevärt. Det minskar också risken för skador. Därmed får du sundare framsteg medan du övar upp dig mot maxprestationen i marklyft.

Marklyft

  1. Yoga förbättrar rörligheten och tekniken genom riktig placering av fötter och knän och en medveten tyngdpunkt i övergången mellan de mellersta och bakre delarna av foten.

  2. Via förlängda hamstringsmuskler får du en riktig lutning av bäckenet.

  3. Yoga förbättrar coremuskulaturen som skyddar korsryggen och inte minst en mer korrekt placering av skulderbladen i ryggen.

Läs även: Varför marklyft?

Detta leder garanterat till att du kan lyfta bättre, tryggare och tyngre. 

Är du nyfiken på yoga men osäker på vart du ska börja? Här hittar du våra bästa pass för att starta din yogaresa.