Träningsformen som ökar din livskvalitet

Träningsglädje smittar av sig, vilket SATS medlemmar kan intyga. De som deltar i gruppträning upplever nämligen den glädjen i högre utsträckning än andra, visar en ny undersökning.
SATS
Pass
Företagshälsovård

Har du problem med motivationen eller tycker att startsträckan känns oändligt lång? Då ska du prova gruppträning. 

– Det är socialt, effektivt och roligt – och nu är det till och med vetenskapligt bevisat att gruppträning som träningsform verkligen fungerar. Så sammanfattade ett forskningsteam vid Penn State University resultaten från en studie som genomfördes 2016. Vår egen undersökning Health & Happiness som vi genomförde med hjälp av marknadsföringsföretaget Opinion* visar att många upplever att motivationen ökar när träningen leds av en instruktör, berättar Marianne Orderud, marknadsdirektör hos SATS. 

Uppseendeväckande resultat

Under studien vid Penn State University, som leddes av doktor Jinger Gottschall, fick 25 stillasittande personer under 30 veckor genomgå ett träningsprogram med olika former av gruppträning. Resultatet blev uppseendeväckande! Hela 20 av 25 deltagare fullföljde varenda träningspass och kolesterolvärdena och kroppsfettprocenten minskade hos samtliga deltagare i studien. De fick bättre självförtroende och mådde helt enkelt bättre. 

Samtliga deltagare började dessutom prioritera fysiska aktiviteter i sin vardag. 


– Studien visar att gruppträning är ett perfekt sätt att komma igång med sin träning, säger Marianne Orderud. 


Gruppträning ökar motivationen

Att SATS medlemmar känner sig lyckligare av att träna framkommer tydligt i Health & Happiness-undersökningen. Vi frågade 4 000 personer i Sverige, Norge, Finland och Danmark om deras träningsvanor och hälsa samt hur lyckliga och uppskattade de känner sig. Dessutom ställde vi samma frågor till 2 000 medlemmar på SATS i Sverige, Norge och Finland. 

Undersökningen visar att de som tränar är lyckligare än de som inte gör det. De är mer nöjda med sig själva, med livet och de känner att de klarar av sina vardagsproblem. De uppger också att de blir extra motiverade av att träna i grupp under ledning av en instruktör.

Varför är just gruppträning så bra?

– Passen leds av duktiga instruktörer och träningen sker till bra musik, vilket ger energi och skapar en positiv stämning. Det är helt enkelt kul. Vissa tycker inte ens att det känns som träning! Du behöver heller inte vara rädd för att du tränar på fel sätt, för du får professionell hjälp av instruktörer som vet vad de håller på med, säger Atle Arntzen, som är PT-ansvarig på SATS.

De positiva instruktörerna vet hur man skapar en bra stämning och det finns pass där det sociala betonas lite extra, för dem som föredrar det. Vissa gruppträningsklasser kräver att man samarbetar, till exempel styrketräning och Boot Camp – ett tufft och roligt träningsalternativ under ledning av en erfaren PT.

Vad ska jag välja? 

Fråga dig själv: ”Vad tycker jag om att göra?” Föredrar du att träna själv eller tränar du hellre tillsammans med andra? Till musik, eller utan? Behöver du vägledning eller hjälp med motivationen? Eller bara lite omväxling för att bli inspirerad? Fundera på vilka behov du har och vilket mål du har med träningen. Om du har en skada finns det förmodligen vissa träningsformer som passar dig bättre än andra.

Om du inte provat gruppträning till musik måste du bara göra det! Många tror att det svårt och handlar om avancerad koreografi, men så är det inte. 

– Med tanke på att vi erbjuder 120 olika typer av gruppträningspass vill jag påstå att vi har något för alla. Vi har pass som ”running”, crosstraining (stationsbaserad träning), bootcamps, yoga, danspass, HIIT-träning och ren styrketräning, som inte kräver koordination. Andra populära pass är Cardio Energy, Body for Life, Shape Up och Power Step – där du tränar både kondition och styrka, med lite mer koordination, berättar Atle.

Att träna tillsammans med andra är smart om du saknar erfarenhet. Cykling är bra om du vill ha konditionsträning och tycker om att träna till musik i en motiverande miljö med en instruktör. Det kräver heller ingen koordination. På cykel kan du variera längre pass med intervallträning, så kallad HIIT, och kortare pass.

En sak som kan vara bra att veta angående gruppträning är att de du tränar tillsammans har fullt upp med att tänka på vad de själva gör, så du behöver inte känna någon press. 

– Tala om för instruktören att du är ny, så får du hjälp med tekniken, alternativa övningar och vilka pass som kan vara lämpliga för dig. Vi som jobbar på SATS har märkt att de som tränar tillsammans med andra har lättare att hålla igång sin träning än de som inte gör det – och vi vill ha aktiva medlemmar!

Att träna tillsammans med andra är mindre stressigt

Att anmäla sig till ett gruppträningspass är ett enkelt sätt att komma igång med träningen och hos SATS hittar du snabbt vilka pass som passar dig bäst. Vi har ca 120 olika pass att välja mellan och utvecklar hela tiden nya koncept, så att alla ska kunna uppleva glädjen med att träna. 

Utöver att träning gör underverk för kroppen och ökar välbefinnandet är det bra för den mentala hälsan, särskilt om du tränar i grupp. Att träna tillsammans med andra är avslappnat och mindre stressigt. Och framförallt bra för hälsan!

Fördelarna av gruppträning kan sammanfattas i ett enda ord – livskvalitet. Så anmäl dig genast och sätt igång. Du kommer inte att ångra dig!

Om SATS

  • Nordens största träningsföretag, med 250 träningscenter

  • 700 000 medlemmar

  • Ca 10 000 anställda

  • Erbjuder ca 120 olika träningsklasser och specialutvecklade koncept

  • Egen utbildning och certifiering av personliga tränare och gruppträningsinstruktörer

  • SATS ingår i SATS Group som marknadsför varumärkena SATSELIXIA, SATS, ELIXIA, FRESH FITNESS, HIYOGA och METROPOLIS

SATS är Nordens största träningsföretag med målsättningen att aktivera människor för förbättrad hälsa och ökad livskvalitet. 

We will make the Nordic people healthier and happier!

*Undersökningen Health & Happiness Survey 2018 genomfördes i februari-mars 2018. Vi ställde frågor om träning och hälsa till en representativ grupp på 4 000 personer över 18 år i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt till 2 000 SATS-medlemmar i Sverige, Norge och Finland.