Fysisk aktivitet är viktigare än någonsin

Vi vet att det kan vara en utmaning att hålla sig aktiv när jobbar hemifrån om dagarna och vardagen ser lite annorlunda ut än vanligt. Vi delar därför med oss av våra bästa tips på hur du får in 30 minuters fysisk aktivitet om dagen – tillräckligt för att få en rad positiva effekter för hälsan!
SATS
Pass
Träning

Med all information som finns om hur viktigt det är med fysisk aktivitet, skulle man kunna tro att de allra flesta väljer att leva fysiskt aktiva liv och inte är stillasittande alls. Så är det inte. En stor andel av den nordiska befolkningen är antingen helt inaktiva eller inte tillräckligt aktiva för att ta del av de hälsofördelar som finns med fysisk aktivitet.

Det bästa är att det går att göra något åt. Det räcker med 30 minuters fysisk aktivitet om dagen för att ta del av en rad hälsovinster för din fysiska och mentala hälsa. Vi kan dessutom glädja dig med att så lite som en promenad i veckan kan förebygga depression och endast fyra minuters fysisk aktivitet ger dig bättre fokus i upp till en timme efteråt!

Här är våra bästa tips för att få in fysisk aktivitet i vardagen:

SÄTT UPP SMÅ MÅL

Chansen att lyckas är mycket större om du har en plan och för att lyckas med planen är det viktigt att den är möjlig att genomföra. Därför tror vi på små, uppnåeliga delmål framför stora mål. Här finns det mycket att lära av elitidrottare: de fokuserar på små detaljer för att hela tiden bli bättre.   

Istället för att ha ett stort mål långt fram i tiden rekommenderar vi dig att sätta upp mål för att klara 30 minuters träning varje dag. Dessa 30 minuter kan delas upp i små block under dagen: exempelvis 10 minuter på morgonen, 10 minuter på lunchen och 10 minuter på eftermiddagen. Det är inte helt omöjligt att få in, eller hur?

VAR AKTIV I VARDAGEN

För en del kan ordet «träna»  vara förknippat med något negativt, som att man redan där sätter för höga krav på sig själv när det gäller antal träningspass man behöver genomföra, intensitet och vad man behöver ha för förkunskaper inom träning. Men du behöver inte träna hårt för att vara fysiskt aktiv. Det handlar egentligen bara om att vara vardagsaktiv och vardagssmart.

Vårt allra bästa vardagstips är lika enkelt som bra: gör rörelse till något nödvändigt i vardagen!

Den här listan kan du enkelt fylla på och anpassa till ditt liv genom att fundera på hur du förflyttar dig under dagen:

 • Ta trappan istället för hissen

 • Promenera till mataffären istället för att ta bilen

 • Stäng av tv:n på kvällen och ta en kvällspromenad istället. Du kommer sova så mycket bättre efteråt!

 • Följ med barnen på aktiviteter. Om ni startar hemifrån tio minuter tidigare kanske ni kan promenera eller cykla istället för att ta bilen? Medan barnen är på sin aktivitet kan du lika gärna ta en promenad medan du väntar.

 • Dags att fylla på kaffe? Gör några armhävningar medan du väntar!

 • Gör ett par knäböj eller tåhävningar när du borstar tänderna

 • Gör ett par utfall när du går med soporna. Om grannarna undrar vad du håller på med kan du berätta att utfallsgång är superbra för både balansen och koordinationen, samt att det stärker coremuskulaturen och höftböjarna.

GÖR EN DEAL MED EN VÄN

Det är oftast lättare att genomföra ett träningspass när man har bestämt en tid med någon i förväg. Planera in morgonpromenader med en vän eller familjemedlem, eller ring upp varandra så att ni har sällskap via telefon när ni promenerar innan jobbet. Här får du fem goda anledningar till att träna på morgonen!

Ett annat tips är att utmana varandra att träna på varsitt håll. Det kan exempelvis vara att utmana varandra att göra 20 situps om dagen, köra styrketräning vid utegymmet eller testa ett par online-pass i veckan. Skicka en uppdatering till varandra när ni har genomfört dagens mål. För alla tävlingsinriktade personer därute är det ett perfekt sätt att utmana varandra på, och samtidigt få in träning på ett roligt sätt.  

SMARTA KNEP TILL HEMMAKONTORET

På kontoret blir det oftast naturliga pauser när man går till och från möten, pratar med kollegor vid kaffemaskinen och tar en lunchrast tillsammans. Dessa naturliga pauser försvinner när man jobbar ensam hemifrån, och det är lätt att man kan bli stillasittande under hela dagen. För att få till pauser hemma har vi därför ett par superenkla och effektiva tips:

 • Ring in till Teams-mötet på mobilen, så kan du promenera runt medan du pratar eller lyssnar på mötet.

 • Ta ett glas vatten istället för en vattenflaska. Då behöver du resa dig upp lite oftare och får en naturlig paus från stillasittandet.

 • Sätt ett larm på telefonen var 30:e minut som en påminnelse om att du ska resa dig upp och sträcka på dig.

 • Bjud in kollegor till digital hemmakontorsträning och testa ett träningspass eller en kontorsstretch tillsammans. Exempel på detta kan vara att ni ställer er upp, sträcker armarna uppåt, sträcker på nacken och rullar på axlarna. Detta är frigörande för både muskler och leder och en välbehövlig paus under arbetsdagen.

 • Bor du i närheten av en kollega? Ta ett promenadmöte ute (med avstånd) så får du både sällskap, rörelse och jobb gjort samtidigt!

Att jobba hemifrån behöver inte bara vara negativt för hälsan. De flesta sparar in mycket tid när det inte är någon resväg till och från jobbet. Fundera på vad du gör av den tid som du vanligtvis hade lagt på din resväg på morgonen och testa att lägga in fysisk aktivitet under samma tid istället! Boka in tid för dig själv och din hälsa – det är den bästa investeringen du kan göra!

Källa:

 • «Sterk hjerne med aktiv kropp», Ole Petter Hjelle