Du är bra som du är!

Oavsett vad du tränar, så är det bra nog. Vår personliga tränare Lotte förändrade sitt tankesätt för att bli nöjd med sin träning. Nu vill hon få fler att upptäcka samma sak.
SATS
Pass
Träning

”Jag är inte snabb nog, inte bra nog. Alla tittar på mig”. Under en lång tid lät Lotte tankarna bestämma att hon inte levde upp till varken sina egna eller andras förväntningar. Tills en dag, när hon bestämde sig för att hon var mer än bra nog, och började träna för att känna sig stark både fysiskt och mentalt. Nu brinner hon för att fler ska få uppleva känslan av att lyckas – var och en utifrån sin egen nivå.  

- Det är lite för lätt att säga ”skippa alla ursäkter och gå iväg och träna”. Det finns så många olika orsaker till att man inte har prioriterat träning, eller orkar prioritera det. Men jag vill verkligen att fler ska inse att man kan vara nöjda med det lilla. Det är mer än gott nog!  

Tillräckligt bra  

Lotte började fundera på alla de krav som ställdes på henne, om att vara bäst och om att hantera balansen mellan jobb och en aktiv fritid. Det blev början på förändring: 

- Jag gick ju runt hela tiden och tänkte på vad andra tyckte om mig. Det tog så mycket energi för att jag tänkte att oavsett vad jag gjorde eller hur jag såg ut, så skulle det inte vara gott nog. Det var otroligt jobbigt, men samtidigt var jag väldigt rädd för förändring.  

Denna rädsla för förändring blev också avgörande för Lotte. Hon jobbade som lärare, något som hon hade insett inte passade henne. Det resulterade i att hon under en lång tid struntade i kroppens signaler om att hon måste hitta en bättre balans mellan jobb och fritid.  

- Det blev en slags sorg för mig att inse att jag hade gjort fel karriärsval. Det kändes ju ganska brutalt att inse att flera års utbildning var bortkastad. Och skulle jag börja om på nytt igen? Vad skulle jag göra istället? Utöver min egen sorg var jag orolig för vad andra skulle tänka om mig.  

Vändpunkten  

Det var svårt för Lotte att inse att om hon skulle få någon förändring, så måste hon ta tag i det själv.  

- Jag hade blivit så bra på att lyssna på andras förväntningar att jag trodde att förändringen också skulle komma utifrån. Men så insåg jag att om något ska förändras så behöver jag ta tag i det själv. På något sätt gjorde den insikten mig starkare, jag skulle klara det här på egen hand!  

Det slutade med att Lotte utbildade sig till både gruppträningsinstruktör och personlig tränare. Genom jobbet som personlig tränare fick Lotte också användning för lärarutbildningen. Även om livet tog sig en annan vändning än hon hade tänkt sig, så är hon glad för erfarenheten.  

- Nu i efterhand ser jag att jag har lärt mig väldigt mycket av den perioden i mitt liv. Jag använder mig av erfarenheten från mitt lärarjobb när jag tränar mina PT-kunder. Jag berättar att det är helt okej att inte ha nått sina träningsmål tidigare. Men att du kan klara precis det du vill bara du bestämmer dig för det!  

Skapa din egen lycka 

Men vart ska man då börja? Att ta sig iväg och strunta i andras åsikter är för många det svåraste steget.  

- Jag funderade alldeles för mycket, och jag blev så rädd för att göra fel att jag inte ens testade.  

Lotte tillät sig att testa olika träningsformer och misslyckas, och blev bättre och bättre på att strunta i vad andra gjorde. Hon var bestämd på att hon skulle hitta sin egen träningsglädje, sin egen kämpaglöd – och för att göra det var hon tvungen att öppna fler dörrar.  

- Plötsligt märkte jag att träningen hade blivit en fristad där jag kunde slippa alla kritiska tankar, stress och oro – och bara fokusera på att utmana kroppen. Det var så otroligt härligt att känna att jag kunde klara allt jag bestämde mig för.  

Om du hela tiden låter andra definiera din lycka gör du dom samtidigt ansvariga för hur du ska må. För Lotte blev det viktigt att äga sin egen lycka, och lägga tid på det som gör henne lycklig – och göra mer av det.  

- Det är därför jag går till jobbet varje dag. Jag vill visa andra att om du tar ägarskap över ditt eget liv, kommer du upptäcka att du blir lyckligare. Om du börjar ge dig själv peppande ord om att du är bra nog och att du är bra på det du gör, så händer det något i huvudet. Plötsligt blir du en inspiration för andra på gymmet!