10 VIKT-iga kosttips

Hälften av Sveriges medborgare är överviktiga och lika många av SATS medlemmar har som mål att gå ner i vikt. Här kommer 10 sunda och effektiva kosttips till viktnedgång.
Kristine Symreng
nutritionist
Pass
Träning

1. Nolla intaget av godis, glass, kakor och bullar 

Självklart ska vi få unna oss något ibland men om du vill gå ner i vikt är den här punkten i särklass viktigast. Det är här vi får i oss som mest kalorier utan att för den delen varken bli mätta eller få i oss näring. Hitta alternativ som funkar för dig! Prova att äta en grapefrukt med sked (tar tid!) eller njut av en kopp te på kvällen. Det är lättare att byta ut en vana än att ta bort den helt.

2. Låt hälften av allt du äter komma från frukt och grönsaker

Genom att minska på portionerna och fylla ut med grönsaker får vi i oss mindre kalorier samtidigt som vi håller oss mätta. Variera mellan olika färger och mellan tillagade och råa grönsaker. Ät en frukt efter maten om du är sötsugen eller som mellanmål. Frukt bidrar med en massa vitaminer, mineraler och antioxidanter!

3. Ät protein regelbundet under dagen

Proteinrik mat mättar bra per kalori. Ett regelbundet intag av protein under dagen hjälper också till att bevara muskelmassan vid viktnedgång. Variera mellan kvarg, keso, ägg, fisk, kyckling, bönor och linser.

4. Dra ned på fett

Fett ger mer än dubbelt så många kalorier per gram än kolhydrater och protein. Fett behöver heller inte omvandlas i kroppen för att lagras in. Det är därför effektivt att dra ner på fettet i kosten för att hålla nere kalorierna och kroppens fettreserver. Se till att det fettet du äter är av bra kvalitet från fet fisk, avokado, olivolja och nötter. Det verkar finnas en koppling mellan intag av mättat fett (feta animaliska produkter) och övervikt (1).  

5. Ät fiberrika kolhydrater

Fibrer mättar och är mat till dina goda bakterier i magen! Vitt bröd får därför gärna bytas ut till grovt rågbröd (ju högre fibermängd desto bättre) och fokusera på mathavre, quinoa, fullkornsbulgur och rotfrukter istället för pasta och ris. Dessa innehåller mer fibrer och du blir mätt på en mindre mängd mat samtidigt som du ger näring till dina goda bakterier i magen. En bra bakterieflora kan skydda mot övervikt och metabola sjukdomar (2)

6. Ät en morot innan maten

Om du är vrålhungrig när du börjar äta kommer du ha svårare att stå emot det eventuella vita brödet eller feta såser som står på bordet. Ta gärna en morot eller en paprika innan maten så är du lagom hungrig till middagen.

7. Ät EN portion mat

Bestäm dig i förväg hur mycket du ska äta och håll dig till det du lägger upp på tallriken. Tänk på att mättnadshormoner tar en stund att aktiveras så ät sakta för att hinna känna mättnad. Du kommer att bli förvånad över hur lite mat du blir mätt på!

8. Sluta drick dina kalorier

Oavsett om drycken är näringsrik eller inte kommer den inte mätta lika bra som fast föda. Ät därför hellre frukten hel istället för att dricka i smoothies eller juicer och drick vatten istället för annan dryck både till maten och mellan måltider. Lyxa till det med jordgubbs- och gurkvatten!

9. Handla när du är mätt

Du har säkert lagt märke till att innehållet i din varukorg ser olika ut om du handlar när du är mätt eller hungrig? Och ingen har väl undgått att godishyllan oftast är närmast kassan? Genom att handla när du är mätt (gäller även när du handlar på nätet) kommer du att välja de livsmedel du vet att du bör äta. Har du inget onyttigt hemma när du blir sugen är chansen mycket större att du håller dig till kostplanen. 

10. Överkompensera inte det du förbrukat under träningen

Visst känner man sig duktig när man tränat ett tufft träningspass! Tänk på att det är lätt att äta upp kalorierna som du precis förbrukat. Träningen kommer aldrig vara förgäves men viktnedgången kommer troligtvis utebli.

Svårt att gå ner i vikt?

Ta hjälp av en personlig tränare! Många av våra PTs är utbildade inom viktnedgång och kan hjälpa dig med personliga kosttips.

Slutligen, se till att njut på vägen av en sund livsstil som faktiskt inte är helt fel att fortsätta med även när du nått din målvikt. Ät bara mat som du tycker är god och gärna i sällskap av vänner och familj så kan du fokusera på något annat än maten!

Vilken typ av träning ska du använda för att komplettera med kosten? Se vårt utbud här.