Har du anmält dig till ett lopp men inte börjat träna än? Ingen fara, vi hjälper dig att komma igång!

I januari brukar motivationen till att träna stiga markant. Många är ivriga över att få en bra start på det nya året och en del sätter upp höga mål för framtiden. Anmälningarna till vårens och sommarens alla olika lopp strömmar in och loppen blir snabbt fulla. Tyvärr är det många som aldrig kommer till start. Så här ser du till att inte bli en av dem!
Rebecca Hammel
Pass
Träning

Det är mars. Anmälan till din nästa utmaning gjordes för länge sedan men själva träningen har inte riktigt blivit av enligt plan. Livet kanske kom emellan. Lugn, det är inte försent än att genomföra ditt lopp väl förberedd. Däremot krävs lite agerande med omedelbar verkan.

7 enkla tips för hur du snabbt kommer igång:

1. Sätt ett mål för antal pass du ska träna i veckan. VAR REALISTISK!

Det är ingen idé att sätta upp orimliga mål, det gör dig bara besviken och risken att det inte blir någon träning alls är då överhängande. Se över din livssituation och sätt sedan att realistisk mål. Glöm inte att när det känns tufft och tråkigt, påminna dig om VARFÖR du satte upp målet från början.

2. Sätt dig ner 15 minuter varje söndag och planera din kommande vecka. Vilka dagar ska du träna och vilken tid?

_Att få till träningen handlar ofta om att prioritera och pussla ihop livet. Allt går, men det kan innebära att du behöver prioritera annorlunda än tidigare. Viktigt är också att inte börja avvika från planen du har lagt (så länge du inte blir sjuk eller något liknande). Blir du skadad, testa att alternativträna. Byt ut dina vanliga pass mot sådant som fungerar – då är du snart tillbaka på banan.

3.Bestäm i förväg VAD du ska träna!

Om du har bestämt vad du ska träna är sannolikheten lägre att träningen uteblir.  Behöver du däremot ägna en massa tid och energi åt att känna efter och fundera på vad du ska hitta på, finns risken att du ”hoppar över”. Det blir en för stor ansträngning. Ett bra tips är att boka gruppträningspass, kanske tillsammans med en kompis.

4. Blockera träningstiden i din kalender!

Den här tiden är PRECIS lika viktig som ett möte på jobbet kan vara. Det här är din tid som du investerar i din hälsa. Andra får respektera det. Har du familj och barn, planera in din träning i ert gemensamma schema och hjälp varandra att få tid till träningen.

5. Ge dig själv en belöning för varje vecka som du har genomfört alla dina planerade träningspass!

En belöning kan vara allt ifrån att äta en god maträtt, till att köpa en bok eller unna sig en sovmorgon. Det viktiga är att du ger dig själv beröm kontinuerligt. Tycker du det är kul med data kan ett sätt att fira dina framgångar vara med hjälp av en träningsapp. Där ser du tydligt dina framsteg och din träningsmängd. I flera appar kan du också följa dina vänner och ni kan ge varandra beröm. Runkeeper och Strava är exempel på sådana appar.

6. Få inte panik om du inte når ditt mål en vecka!

Det är okej, det händer. Det viktiga är bara att snabbt komma tillbaka på banan igen och inte se det som ett misslyckande. Det är helheten som spelar roll, inte enstaka uteblivna träningspass.

7. FIRA NÄR DU NÅTT DITT MÅL! 

Bestäm dig redan nu för hur du ska fira när du har nått ditt mål. Det ska vara något du uppskattar extra mycket eller något du inte unnar dig själv till vardags. Att fira sin framgång är en av de viktigaste mentala aspekterna till att vi fortsätter att sätta nya mål och nå dem.

Kom ihåg att ibland får vi kanske ändra vår ambitionsnivå mot hur den såg ut initialt, men så länge du genomför det har du lyckats! 

Tips på pass som förbereder dig för ett löplopp:

SHAPE – Passet bygger upp din styrka från grunden med funktionella övningar, vilket minskar risken för skador. Boka ditt nästa SHAPE-pass här. Build´n Burn – Här får du både utmana flåset och styrkan i ett och samma pass. Du kan även tävla med dina vänner under passet och följa din puls. Läs mer här.

Tips på pass som förbereder dig för ett cykellopp:

Cycling Interval eller Cycling – Att träningscykla ute tar ofta lång tid. Här får du ett snabbt och effektivt cykelpass när du behöver kvalité eller har ont om tid.

Yoga for athletes – Cyklister sitter ofta ihopkrupna i en onturlig ställning så därför är detta pass ett bra sätt för att återfå en smidig och funktionell kropp.

Core – Alla cyklister behöver en stark core för att kunna orka sitta rätt under lång tid och samtidigt utveckla maximalt med kraft i benen. Det här passet hjälper dig bygga upp styrkan i bålen inifrån och ut.

  

Tips på pass som förbereder dig för ett OCR-lopp:

Prformance Tough Viking Outdoor - Ett specialpass som ska göra dig redo inför årets OCR-race. Här kan du även ta med vänner och bekanta gratis.

Prformance HI-Intensity – Här kommer du utmanas maximalt med pulshöjande övningar. Varje pass är unikt men har samma fokus, hög intensitet.

Crosstraining -  En serie övningar som utförs separat i effektiva intervaller. Här får du både träna din kontition och styrka på ett sammanhängade sätt likt i ett OCR-lopp.

LYCKA TILL!