Boosta med en shot! - SATS
Till sats.se
Bli medlem

Boosta med en shot!

Boosta med en shot!

Varje ingrediens i receptet har flera positiva egenskaper - drick och njut!

Rebecca Hammel
Rebecca Hammel
17. maj 2017

Recept

4 morötter
1 krm cayennepeppar
1 stor bit färsk gurkmeja (Alt. 1-2 tsk torrmalen)
1 citron
1 stor bit ingefära
2 apelsiner
1 äpple

Så här gör du:

Skala och kör ner alla ingredienser i en råsaftcentrifug eller juicepress och ta dig en shot varje morgon.

Vad gör denna shot så bra?

Morötter
Morötter innehåller antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler. Det finns ett rykte om  att morötter skulle förbättra synen. Det stämmer inte riktigt, men A-vitaminbrist kan påverka synen. Äter du då en morot, som innehåller cirka 200 % av rekommenderat dagsintag av A-vitamin, påverkar det synförmågan positivt.

Cayennepeppar
Cayennepeppar innehåller det aktiva ämnet capsaici vilket är värmande och stimulerade.  Har du dålig cirkulation kan cayennepeppar vara bra. Ämnet cayenne har blodförtunnande och blodtryckssänkande egenskaper samt är bra mot kärlkramp då den vidgar kärlen. Cayenne bidrar även till att öka produktionen av saliv, vilket är viktigt för en bra matsmältning och för att bibehålla en god hälsa i munhålan.

Gurkmeja
Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns och vissa påstår till och med att det är bättre än antiinflammatorisk medicin. Den har även flera läkande egenskaper och är en kraftig antioxidant som sägs vara tio gånger starkare än vitaminer. En matsked om dagen ska vara tillräckligt för att få ta del av gurkmejans fantastiska egenskaper.

Citron
Citron innehåller mycket C-vitamin vilket sägs motverka förkylningar. Citron har också antiinflammatoriska effekter samt förbättrar upptaget av järn i kroppen.

Ingefära
Ingefära minskar gasbildning, är antiinflammatoriskt och kan hjälpa mot illamående. Roten bidrar också till ökat blodflöde, sänkt kolesterol och att förhindra högt blodtryck. En del påstår även att den kan förhindra ett kommande migränanfall. 

Apelsin
Förutom att apelsin är rikt på C-vitamin så är de vita hinnorna runt apelsinen nyttiga och bör inte tas bort! De innehåller en slags löslig fiber som lindrar förstoppning och andra matsmältningsproblem. 

Äpple
Ämnen i äpplets skal sägs skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, minska leverns kolesteroltillverkning och vara bra för lågt blodtryck och för artärer som förhårdnats.

Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!

Bli medlem

Mat och hälsa

Läs mer om Mat och hälsa →