Jordärtskocksgratäng med broccolibiffar
Före och efter träning vill vi ha mindre fett i maten. Därför passar denna magra gratäng som återhämtningsmål. Jordärtskocka är dessutom rik på fosfor vilket krävs för bildning av skelett samt för kroppens energiproduktion – bra för dig som tränar.
Ingredienser för 4 pers
Jordärtskocksgratäng:
400 g färska jordärtskockor
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad timjan
2 tsk rapsolja
4 dl lätt crème fraiche (400 g)
2 dl vatten
12 skivor ost 10% ( 120 g)
1-2 tsk salt
svartpeppar
Broccolibiffar:
750 g broccoli
80 g parmesan (2 dl riven)
1 ägg
½ gul lök
1 tsk rapsolja
Tomatsallad:
200 g körsbärstomater
2 stor apelsin
½ röd lök
Så här gör du
Gratäng: Sätt ugn på 175 grader. Skala jordärtskockor och potatis. Skiva tunt. Skiva lök och hacka vitlök fint. Fräs lök, vitlök och timjan i en gryta med olja. Blanda i jordärtskockor, potatis, lätt crème fraiche och vatten. Koka upp och sjud i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i små serveringsformar eller större gratängform och toppa med skivad eller riven ost. Gratinera i ugn, ca ca 15 minuter för de små formarna och ca 30 minuter för en större form.
Broccolibiffar: Lägg broccoli i kokande vatten, låt sjuda tills den är al dente. Häll av vatten och grovmixa med mixerstav. Finhacka lök. Blanda i riven parmesan, ägg och lök. Forma tolv biffar och krama ur dem lätt. Med mindre mängd vatten är biffarna lättare att steka. Stek på svag värme ca 5-10 minuter i olja.
Tomatsallad: Skala apelsinen. Skär små apelsinkuber, dela körsbärstomater och skiva rödlök tunt. Blanda ihop.
Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!
Bli medlem