Jordärtskocksgratäng med broccolibiffar - SATS
Till sats.se
Bli medlem

Jordärtskocksgratäng med broccolibiffar

Före och efter träning vill vi ha mindre fett i maten. Därför passar denna magra gratäng som återhämtningsmål. Jordärtskocka är dessutom rik på fosfor vilket krävs för bildning av skelett samt för kroppens energiproduktion – bra för dig som tränar.

SATS
15. maj 2017

Ingredienser för 4 pers

Jordärtskocksgratäng:
400 g färska jordärtskockor
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad timjan
2 tsk rapsolja
4 dl lätt crème fraiche (400 g)
2 dl vatten
12 skivor ost 10% ( 120 g)
1-2 tsk salt
svartpeppar

Broccolibiffar:
750 g broccoli
80 g parmesan (2 dl riven)
1 ägg
½ gul lök
1 tsk rapsolja

Tomatsallad:
200 g körsbärstomater
2 stor apelsin
½ röd lök

Så här gör du

Gratäng: Sätt ugn på 175 grader. Skala jordärtskockor och potatis. Skiva tunt. Skiva lök och hacka vitlök fint. Fräs lök, vitlök och timjan i en gryta med olja.  Blanda i jordärtskockor, potatis, lätt crème fraiche och vatten. Koka upp och sjud i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i små serveringsformar eller större gratängform och toppa med skivad eller riven ost. Gratinera i ugn, ca ca 15 minuter för de små formarna och ca 30 minuter för en större form.

Broccolibiffar: Lägg broccoli i kokande vatten, låt sjuda tills den är al dente. Häll av vatten och grovmixa med mixerstav. Finhacka lök. Blanda i riven parmesan, ägg och lök. Forma tolv biffar och krama ur dem lätt. Med mindre mängd vatten är biffarna lättare att steka. Stek på svag värme ca 5-10 minuter i olja.

Tomatsallad: Skala apelsinen. Skär små apelsinkuber, dela körsbärstomater och skiva rödlök tunt. Blanda ihop.

Jordärtskocksgratäng med broccolibiffar

Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!

Bli medlem

Mat och hälsa

Läs mer om Mat och hälsa →