Pannbiff med blomkålsmousse
Testa en annorlunda variant av mos! Blomkål ger ett lägre GI-värde och innehåller mer fibrer och C-vitamin än potatis.
Ingredienser för 4 pers
Blomkålsmousse:
2 blomkålshuvuden (ca 300 g/st)
5-6 morötter (ca 500 g)
1 krm salt
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl matlagningsgrädde
½ dl klippt gräslök
1-2 krm vitpeppar
Pannbiff:
1 lök
800 g nötfärs
1 lättvispat ägg
1 vitlöksklyfta
1 ½ krm salt
1 ½ krm svartpeppar
½-1 dl Fibrex/ströbröd
1 ½ tsk rapsolja till stekning
Brunsås:
2 dl matlagningsgrädde
½ köttbuljongtärning
1 msk sojasås
½ krm svartpeppar
Tillbehör:
1 frp gröna ärtor (250 g)
Så här gör du
Blomkålsmousse: Bryt buketter av blomkålen, skala och skiva morötterna och koka på låg värme i lättsaltat vatten (precis att de täcks) tills de blir mjuka, ca 15-20 minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken i någon minut. Häll av vattnet från blomkålen och morötterna när de är färdigkokta, tillsätt grädde och klippt gräslök, vispa/stöt till ett jämnt mos. Tillsätt löken i moset och smaka av med vitpeppar.
Pannbiff: Finhacka lök och blanda med nötfärsen. Tillsätt lättvispat ägg, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Tillsätt Fibrex (glutenfritt) eller ströbröd för en fastare konsistens. Forma fyra stora biffar och bryn i stekpanna tills biffarna är genomstekta.
Lägg ärtorna i en serveringsskål och häll över lite kokande vatten så att de tinar. Häll av vattnet före servering.
Brunsås: Vispa ur stekpannan när pannbiffarna stekts klart med grädde, mjölk, köttbuljongtärning och sojasås. Smaka av med svartpeppar. Låt såsen sjuda 1-2 minuter.
Servera pannbiffarna med blomkålsmousse, brunsås och gröna ärtor.
Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!
Bli medlem