Ugnsstekt lax med råraka och grönärtspuré
Gröna ärtor är en näringsrik baljväxt som innehåller både protein och långsamma kolhydrater samt viktiga vitaminer och mineraler. Att göra puré på de gröna ärtorna ger en vacker färgklick på tallriken som kan locka även kräsna barn och vuxna.
Ingredienser för 4 pers
Ugnsstekt lax:
1 tsk rapsolja
800 g laxfilé
1 ½ krm salt
1 ½ krm svartpeppar
Rårakor:
800 g mandelpotatis
50 g smör
1 ½ krm salt
1 ½ krm svartpeppar
Grönärtspuré:
2-3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 frp små gröna ärtor (250 g)
Färskoströra med gräslök:
150 g Philadelphia light (15 %)
1 ½ dl lätt crème fraiche
¾ kruka klippt gräslök
1 ½ krm salt
1 ½ krm svartpeppar
Garnering:
Citronskivor och klippt gräslök
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek laxen utan skinn i lite rapsolja i portionsbitar ca 2-3 minuter på varje sida tills de fått lite färg. Salta och peppra. Låt stå i ugn ca 10-12 minuter.
Rårakor: Skala och grovriv mandelpotatis. Krama ur vattnet och klicka ut fyra rårakor i en stekpanna och låt steka i smör ca 2-3 minuter på varje sida (rårakorna ska bli gyllenbruna). Salta och peppra.
Grönärtspuré: Koka upp vatten och buljong och tillsätt ärtorna. Låt sjuda i 2 minuter. Häll av vattnet och mixa ärtorna till en puré.
Färskoströra med gräslök: Rör ihop ingredienserna till färskoströran.
Servering: Lägg en råraka på tallriken, bred ett lager av färskoströran ovanpå och toppa med laxen. Servera tillsammans med grönärtspuré och garnera med klippt gräslök och citronskivor.
Se vårt utbud och skräddarsy ditt medlemskap!
Bli medlem